Vi svenskar är lagom och bor i lagomlandet Sverige

Vi  är  kända för vårt ord lagom. Ordet lagom finns faktiskt  i andra språk trotts andra påståenden. Men hur förklarar man ordet lagom och hur förhåller man sig till det. Enligt Wikipedia så betyder ordet lagom varken för mycket eller för lite, utan överdrift.  Lagom är enligt det flesta man talar med det perfekta tillståndet. Lagom är bäst enligt oss svenskar, eller ?

Lisa Nordén är ett namn som några av oss känner igen. För er som inte vet vem det är så blev hon silvermedaljör i OS  London  2012 i  triathlon. Jag återkommer till Lisa.
Lagom är för en del människor rätt mängd av något.  Uttryck som lagom mätt, lagom fort, lagom fet hör man ofta. Det är inte säkert att det är det bästa  är lagom, det beror på referenspunkten. Har man uttänjd magsäck som jag  och är lagom mätt, då vet jag  att  kaloriintaget är för stort. Jag bör vara lite hungrig för att få in magen. Inte så kul men men.

Fenurilmannen. Kommer ni ihåg reklamfilmen om  hudsalvan Fenuril. I  den reklamfilmen var så det en med en man som var lagom fet och  symboliserade den perfekta hudsalvan. Ni kan  gissa vem som är utsedd till Fenurilmannen i vår familj. Min fru säger att om jag skulle bli lite smalare skulle jag bli en 10 poängare men nu hamnar på 7,5, på grund av en liten men ändå avgörande övervikt som ger poängavdrag. Men det finns potential 😊.
När jag försöker att sätta ord på svensk lagom så brukar jag skoja till det lite och säga att det är ungefär så här.  Lagom kommer gärna tvåa då har lagom låtit ettan  vinna och lagom  har ju ändå vunnit över trean. Så lagom har både segrat och släppt fram en segrare.

Tillbaka till Lisa Nordén. Triathlonloppet under OS i London bestod av  simning 1500 meter. cykel 40 km och löpning 10 km.  Tänk er att Lisa och ettan hamnar på samma sluttid. Det blir granskning av  målfotot och det visar det sig att hon blivit slagen med 9 tusendelar. Fattar ni 9 tusendelar. Vilken hemsk förlust. Lisa Har nog inte samma uppfattning av ordet lagom som jag beskrev. Men ändå ett silver är ju inte helt fel från OS, Jag vet inte om det svider eller det är glädje när hon tittar på medaljen nu när några år har gott.
Jag tror att vi svenskar egentligen inte är så mycket lagom som vi tror, utan snarare ett ord som vi använder för att upplevas lite ödmjuka. Oavsett hur du använder detta ord så är det vissa saker vi inte skall göra lagom.

Ställa upp för  varandra, bekämpa orättvisor, bygga en bra framtid för nästa generation och att ge kärlek.

 

Åhh det vanliga…

Vad heter böndernas nya tidning?
Plöj Boys

Svårt att för klara tinitus för någon som inte har en susning!!

Vad gjorde elektrikern när han ville öka strömstyrkan ?
– Han voltade!