av Sven Prytz | Måndagsbrevet | 2021-09-20 När jag tänker tillbaka på våren och sommaren så inser jag hur mycket som har hänt på så kort tid. Regeringskris, bränder i USA, Grekland med mera. Fotbolls-EM, kommer ni ihåg vem som vann? Sommar-OS, halvledarbrist, en båt som satt fast i en kanal, priser på byggmaterial rusar. Världen inklusive USA lämnar Afghanistan. 20 år sedan 9/11. Dykningar vid Estonia, skyfallen i Tyskland. Miljöpåverkan och konsekvenserna och inte minst Covid-19 och vaccineringstakt. Det som slår mig är att alla dessa nyheter har fått ganska bra med utrymme om man jämför med hur det var för ett år sedan.
För ett år sedan var det en helt annan person som dominerade nyheterna, det räckte med att han twittrade om något så hade alla journalister fullt upp. Visst var han världens mäktigaste man under en 4-årsperiod, men ingen har lyckats som han att stjäla så mycket uppmärksamhet och få så mycket tid i TV-rutan. Oavsett vad man tycker om hans politik eller personlighet så lyckades han få alla, i princip, att rapportera om honom. Skrev de inget om honom så drog han bara ett tweet och hela journalistkåren gick på uppstuds. Som ni förstår så är det Mr Trump det handlar om. Jag har aldrig hört eller sett så mycket nyheter om USA som under denna tid. Vi i Sverige följde ju Presidentvalet som det vore vårt eget val. Det man undrar nu efter Mr Trumps avgång, är om USA ens har en president 🙂 Så vad kan man lära sig av detta? Spring inte på allt som glimmar (tweetar), sällan det är väl förankrat. Försök öppna ögonen för annat än det som låter mest. Det kan finnas andra saker man missar, som till exempel är när P4 Göteborg rapporterar. Försöker citera fritt: ”Klockan vid Stenpiren har gått fel i flera månader. Detta kan upplevas stressigt på morgonen för resenärerna. Nu är klockan övertäckt!”
Åhhh det vanliga …..
Hörru Glenn, vilken smart anka du har. Jag vet, det är en doktorand.
– Vad heter Alcazars alkoholiserade coverband? – Alcizar
Det var en svensk rallyförare som skulle förklara på lite halvdålig svenska för en utländsk reporter varför det var så farligt att krascha. – Its not the fart that kills you, its the smäll.