Vad är förvaltning?

När jag i början på 2000-talet skulle läsa till förvaltare frågade jag en person som arbetade som förvaltare om han kunde beskriva hur det var att arbeta som förvaltare. Hans sa att det var både roligt, intressant och lagom tråkigt hela tiden! Då fattar ni hur tråkiga vi förvaltare är!
Är det så att förvaltning är lagom tråkigt hela tiden? När man hör ordet förvaltning så är det ofta i samband med fastigheter, ”fastighetsförvaltning” men även i kommunala miljöer används ordet förvaltning ofta. Men vad är då förvaltning? Jag har haft lite som en nördig uppgift att fråga olika personer i olika miljöer och yrkesroller vad de tror att en fastighetsförvaltares uppgift är. Då är ofta svaret att han eller hon har som uppgift att bevara byggnaden, se till att den målas, sopor töms, gräset klipps m.m. (Detta svar har jag till och med fått i en ledningsgrupp på ett företag som förvaltar fastigheter). Med andra ord bevara fastigheten och se till att den fungerar. 

Fast om man ser på förvaltning hos en bank så är det inte att bevara dina tillgångar som är förvaltning, utan att utveckla värdet på dem. För skulle banken säga att de skulle bevara din hundralapp i fem år och sedan lämna tillbaka samma hundralapp så skulle du inte lämna dina pengar hos dem.. Både fastighetsförvaltaren och kapitalförvaltaren har samma uppdrag, men uppfattas så olika. Förvaltning är att utveckla det kapital som man fått att förvalta oavsett om det är en fastighet, värdepapper eller en organisation med människor, dina vänner m.m. När man ser förvaltning på detta sätt så är det inte lagom tråkig utan utmanande, utvecklande och spännande. 

 

Åhhh det vanliga…..

Två treåringar satt och pratade
-Är du pojke eller flicka?
-Jag vet inte
-Vad heter du då?
– Måns
– Jaha, då är du en katt!

Jag var på en fest för änklingar. Den var helt makalös….

Om Postnord skulle haft ansvaret för corona så skulle den ha försvunnit för länge sedan!