av Sven Prytz | Måndagsbrevet | 2021-10-04 Sitter hemma i soffan och sneglar lite på reklamen. Ser då bland annat reklamfilmen från larmföretaget Verisure. Den börjar med att dörren öppnas och barnen springer in samtidigt som en man larmar av hemlarmet, efter honom kommer hans vän med flickvän. De ställer frågan, har du skaffat hemlarm? Han svarar ja och att det är det bästa de har gjort. Jag tänkte direkt, men barnen då, var inte de det bästa de gjort eller kanske att de hade träffats? Tänk vad fattigt liv han haft om det var att skaffa hemlarm som skulle vara det bästa han gjort, men vem vet det, kanske var det målet med hans liv. Undra vad som kommer stå i hans dödsannons. Här vilar xxx i frid och han nådde sitt mål med livet, ”han skaffade hemlarm”.
Sedan började jag fundera över vad som är det bästa jag har gjort i livet. Är det att jag funnit meningen med livet? Funnit en tro? Träffat min fru? Våra barn? Jobbet? och så vidare. Denna fråga är inte den lättaste att svara på om man är djupt ärlig mot sig själv. Svaret kan ju innehålla flera komponenter som blir en helhet. Om vi hoppar över den stora frågan, den existentiella och skalar ner på veckonivå, så borde vi ställa oss frågan i slutet på varje vecka? Jag tror att det skulle berika oss. Vi glömmer ofta att reflektera och se vad vi gjorde bra och lära oss av det. Min uppfattning är att om man ser till det positiva och tänker på det så kommer man fortsätta att göra bra saker. Detta är en kamp mot det som är dåligt. Det är väldigt lätt att hitta fel och dåliga saker man gjort men så svårt att hitta de positiva som man gör. Så testa att summera veckan, sätt gärna in det i kalendern så att det verkligen blir av och vem vet, du kanske blir positivt överraskad!
Åhhh det vanliga …..
– De sa att det skulle snöa på radion. – Då är det bäst att täcka över den.
Chefen till den nyanställde: – Otroligt vad du är långsam i allt. Finns det inget som du är snabb i? – Jodå, jag blir snabbt trött…
Norrmannen på bussen: Ole frågar den norske busschauffören – I vilken ända av bussen ska jag stiga av? – Det spelar ingen roll. Båda ändarna stannar.