av Sven Prytz | Måndagsbrevet | 2021-11-01
Nu är det november eller snarare Movember som har blivit smeknamnet på denna månad. Detta är månaden där man uppmärksammar prostatacancer. Det är den typ av cancer som är Sveriges vanligaste cancerform. År 2019 dog 2200 män, 52 av 100 000 män dör årligen i denna cancerform. Varför jag skriver om detta, är att jag själv är drabbad. Det hela började med att min fru hade hittat en studie som hon tyckte att jag skulle vara med i. Eftersom vi har fem grabbar så kände jag mitt kall att bidraga. Tyvärr så hittades det en liten tumör hos mig, men som tur är så är den i det minst aggressiva stadiet. Det betyder inte att den är ofarlig men man har den under kontroll. Att få beskedet att man har cancer är i sig turbulent, att från ena dagen vara odödlig till att nästa sekund vara attackerad av en dödlig fiende i sin egen kropp. Man lär sig att leva med det, men varje gång man tar prover och väntar på svar så är man nervös.
Sist jag var hos läkaren som var specialist på just prostatacancer så ställde jag frågan, varför han just nördat in sig på prostatacancer. Jag tyckte att det måste finnas andra mer normala områden att utforska. Han berättade att han i grunden var kirurg men bara av någon anledning fastnat för detta område, han bara tyckte det var intressant. Jag tackade honom för att han valt just detta område och att han lade ner tid på att fortsätta att forska och hitta bra behandlingsformer. Det är faktiskt så att för 10 år sedan hade man troligen opererat mig omgående, men idag vet man att det inte är alla som har den sorts tumör som behöver opereras. En operation för med sig en hel del komplikationer trots att behandlingsmetoderna har blivit klart bättre på sista tiden. Samtalet avslutas faktiskt med att han även tackar mig som är med i studien, för om inte jag drar mitt strå till stacken så kunde de inte bedriva sin forskning. Om du vill så kan du också bidra till kampen mot prostatacancer. Du kan låta mustaschen växa under november för att visa stöd om du har den möjligheten, om inte så kan du gärna skänka en slant till Mustaschkampen genom att Swisha till 900 10 17.

Åhh det vanliga ……
Lite roliga beskrivningar på skadeanmälningar.
– Jag hörde en varningssignal och träffades plötsligt bakifrån. En dam försökte uppenbarligen köra om mig. – Jag kolliderade med en stillastående spårvagn som kom från motsatt håll. – I ett försök att döda en fluga, körde jag in i telefonstolpen. – Jag lämnade min Ford utanför fastigheten. När jag kom ut igen fann jag till min förvåning en Opel. – Jag sade till polisen att jag inte var skadad, men när jag tog av mig hatten så upptäckte jag ett svårt skallbensbrott. – Jag stannade men just då slocknade ljuset, det tändes senare på Södersjukhuset. – Lastbilsföraren erhöll små skador på lemmen. – En geting kom in i bilen och när jag försökte att försvara mig gick bilen i diket. – En lastbil backade genom vindrutan och in i min hustrus ansikte. – Bilen skadades inte, vilket bestyrks av grindstolpen. – Han var överallt på vägen. Jag fick väja flera gånger innan jag krockade med honom.