Sommarminnen.

När jag var i 7-årsåldern så hyrde mina föräldrar en sommarstuga vid sjön Mjörn. Den var ett rum och kök, hade inget rinnande vatten, ingen el, utedass, ingen bilväg fram utan man fick gå de sista 200 meterna och den värmdes enbart upp med en vedspis. Läget var däremot helt fantastiskt, stugan låg bara 20 meter från vattnet. Vanligtvis brukade vi ta båten till stugan, vilket var enklast när det gällde att få med sig packning. Tyvärr så var det ganska långgrunt i vattnet utanför stugans strand. Så min pappa hade byggt en brygga som var c:a 50 meter ut i vattnet. Då kunde man ändå lägga till intill bryggan och gå bryggan in till stranden. Bryggan var byggd av telefonstolpar och barkved som han kommit över. 

Efter några år tyckte pappa att det blev för långt att bära all packning, så att han kom på den smarta idén att spränga en ränna intill bryggan för att man skulle kunna gå längre in med båten. Efter lite överläggningar med sin bror så kom de fram till att det inte skulle bli några problem. Så dynamit, tändhattar och stubin införskaffades. Sen var det dags att ladda, det var så spännande för en 7-åring. Jag fick vara med när de tryckte ner dynamiten i sjöbotten.
Min pappa tycker att vi skulle sätta i några dynamitgubbar till. För han ville bara spränga en gång. Anledningen till att bara vilja spränga en gång hade nog med med något tillstånd att göra, som han inte hade!! Jag tror att det där med tillstånd inte var riktigt klart….
Dags att skjuta av.

Jag fick gömma mig bakom en sten ifall det skulle komma något flygande. Sen så small det! Jag såg bryggans sektioner flyga högt upp i luften, brädor som splittrades och stora vattenpelare som sprutade dy lång väg. När man sen inspekterade resultatet så fanns det ingen brygga kvar men det flöt brädor, telefonstolpar och död fisk så långt man kunde se. Pappa och hans bror skrattade hjärtligt. En ränna intill land hade det i alla fall blivit och pappa slapp att gå så lång.

Ibland när vi bygger upp vissa saker och har använt dem ett tag så ser vi att vi kanske skulle ändra på något för att få det mer lättarbetat. Många gånger så vill man inte ta i detta för risken finns ju att det som man byggt upp kanske raseras. I fallet ovan, visste pappa om risken såklart. Men vad gör det om resultatet blir det som man önskar. Visst blev det lite förödelse och lite extrajobb. Men han slapp ju den långa transporten och underhållet för bryggan. Så tveka inte att spränga när du får möjlighet, det kan faktiskt vara kul.

 

Åhhh det vanliga ……

Varför bytte du plastikkirurg?
-Den förre sög fett!

Om du tar ett bolån i banken så återbetalar du i 50 år.
Rånar du en bank är du fri efter 10 år. Det kommer fler ekonomiska tips inom kort.

Varför heter bilen Tesla och inte musk-el-bil ?