Utbilda piloter. Nästa generation.

Dela kunskap är viktigt för oss för vår överlevnad. För att detta skall fungera så behövs det två parter , lärare och elev. I våras var vi ute och flög sportplan till Läsö. På vägen hem berättade piloten om sin utbildning. Först så har de teoretisk utbildning, efter det så var det ett antal flygtimmar med en utbildare . Det skall sägas att flygplan oftast har dubbelkommandon, vem skulle annars vilja vara lärare. I början lär man sig enkla manövrar som att styra på marken vilket i sig är en konst, sen är det start och landning som står på schemat, efter det är det att navigera och flyga osv. När teori och praktik fungerar och läraren känner sig nöjd så blir det examen. Vår pilot berättade att läraren bad honom att landa och köra så sakta han kunde, för att sedan ta upp planet i luften igen. När farten var tillräckligt låg så hoppade läraren av och ropade, nu flyger du själv och sedan slog han igen dörren. Vår pilot sa att då var det bara att ta upp planet i luften igen.

Jag tycker att detta är en bra liknelse för hur det skulle kunna fungera i arbetslivet. Men ofta brukar man hamna i ena eller andra diket. Enligt mig så finns det två tydliga diken. Första diket, ”du fixar detta” där lämnas piloten vind för våg och ofta blir det kraschlandning, vilket gör att vissa aldrig vågar sig upp i luften igen.

Andra diket, ” kontrolldiket”, där kommer man aldrig låta piloten få examen och flyga själv, utan läraren kommer alltid att sitta med. Där är man rädd att tappa kontrollen och att det skall ske en krasch, trots att piloten är helt klar för examen. Men en pilot tappar sällan kontrollen när han är utbildad och tränad. Det finns kontrollsystem, checklistor, flygledartorn, gps, kompass mm. Allt för att man skall vara på rätt kurs och kunna fatta rätt beslut.  Ni kan själva tänka på hur det fungerar hos er och fundera lite över om ni behöver vidta några åtgärder i er utbildning av piloter. För ni vill väl ha eller bli piloter som kan flyga själva.

 

Åhh det vanliga nu ….

Hur tycker du det är att köra likbil ?
-Ibland är det svårt med de döda vinklarna.

Jag tänkte uppföra mig när jag gick till jobbet men så dök det upp så mänga andra möjligheter……..

Till er stackare som lider av förföljelsemani
-Ni skall veta att jag står bakom er.