Kommunikation innehåller två parametrar, lyssna och tala. Båda två är nog lika viktiga trots att vissa hävdar att lyssna är viktigare än att tala. Emellertid, är det ingen som talar så finns det inget att lyssna på.  En sak är säker, det är svårare att lyssna än att tala, i alla fall för mig.

För några år sedan så hade jag problem med handsfree i bilen. Det började med att jag inte hörde vissa ord från de jag talade med. Efter ett tag så hörde jag dem inte alls men de hörde mig. Om jag ringde utan handsfree så hörde jag dem utan problem. Jag provade med att installera om Bluetooth mellan bil och telefon men det hjälpte inte. Då tänkte jag att felet måste vara i bilen. Jag lämnade in bilen på verkstaden för att be dem att titta på problemet, men de hittade inga fel på bilens system.

Då var det bara att gå till IT-avdelningen och be om en ny telefon. Jag fick en ny telefon och jag gjorde som man skulle. Jag kopierade över mina gamla telefons uppgifter och inställningar till den nya telefonen.  Nu fungerade det igen. Men efter bara någon dag var problemet tillbaka. Så jag gick till IT-avdelningen och berättade att problemet inte hade löst sig. Då frågade en IT-kille om jag gjort många personliga inställningar i telefonen. Kanske, sa jag, utan att egentligen veta. Jag har nog gjort några inställningar då och då, när jag tyckt att det behövts. Hans tips var att jag skulle återställa telefonen till fabriksinställningen. Jag gjorde så och problemet löste sig direkt.

Hur ofta händer det inte att vi justerar och ändra inställningar i vårt sätt att lyssna. Vi låter omgivningen brusa, vi lägger in våra värderingar när vi lyssnar, ibland är våra tankar på ett helt annat ställe. Detta gör att vi inte hör vad avsändaren säger.  Vilket i sin tur gör att vårt svar inte alltid blir rätt, om det ens blir ett svar. Så har du svårt att höra eller förstå dem du talar med är det dags för att göra en återställning till fabriksinställningen så att kommunikationen kan fungera riktigt igen.

  

Åhhh det vanliga…… 

– På semestern gick jag en vecka i Alperna
Fick du ont i kroppen?
Ja, i vandringsleden!

-Polisen fick inte tag på knarklangaren. Han drog!

-Vilket är världens dyraste bord…?
Biljardbordet”.