Kajak del 2.

 

Förra gång jag skrev om paddla kajak så gick det ut på att följa ledaren. Det handlade om att fokusera och följa ledaren, då blev färden både stabil och lättare, det handlar om att paddla i takt med ledaren.
Denna gång har jag funderat lite på ledarrollen och hur viktig den är. Under paddlingen som  min fru och jag utförde (i en tvåmanskajak) så märktes det tydligt hur viktig ledarrollen var. Höll inte ledaren jämn takt och styrde rakt, så var det svårt att följa och fokusera. För er som inte läste det mailet så är den som sitter i främre sittbrunnen ledare när man paddlar tvåmanskajak.

Efter paddlingen funderade jag på ledarrollen och kom att tänka på några saker som är viktigt som ledare inte bara när man paddlar kajak.

  •  Vara tydlig i sitt paddlande, hålla jämn takt. Viktigt är också att paddla i den takt som organisationen är tränad för. Det gäller att känna till sin personal, veta dess kapacitet. Inte alltid utgå från sig själv.
  • Vara tydlig med målbilden. Vad är uppdraget (vad är målet), berätta vilken kurs och färdväg som vi tänkt oss. Det kan ju vara så att någon har paddlat i dessa vatten förut och känner till vindar och strömmar och kan ge bättre val av färdväg. Det är inte säkert att det går att paddla den rakaste vägen. Och om man behöver göra kursändring är det viktigt att berätta det för personen i bakre sittbrunnen också.
  • När det blåser motvind så är det viktigt att ledaren inte hukar sig. Som ledare sitter man kvar och möter vinden först. Detta för att skydda de som sitter bakom. Det är ledarens ansvar är att ge arbetsro åt de som sitter bakom.
  • Strandhugg. Glöm inte att gå iland och ta en paus och lite fika för att hämta kraft. Jag tror inte att man kan paddla hur länge som helst utan att vila och fylla på energi. Sen behöver man sträcka ut benen ibland också.

 

Oavsett du sitter i första eller andra sittbrunnen så hoppas jag att dessa tankar kan hjälpa till på vägen..

Åhh det vanliga …..

Varför misslyckas alltid norrmän med att baka födelsedagstårtor?
Stearinljusen smälter i ugnen.

Sen alla börjat tvätta händerna på krogen så har jordnötterna tappat smaken…

Varför heter det bröstförstoring och inte rattfylleri?