Denna gång hade jag hoppats att få skriva om guldfest i Alingsås men så blev det inte. Därmed var det ämnet avslutat.

Istället blir det ett annat spår.

Arash Derambarsh är ett namn som kanske inte är så känt, men han har genom sitt arbete drivit igenom en lag i Frankrike att matbutikerna inte får slänga mat, utan all osåld mat det skall skänkas till välgörenhetsorganisationer så att det kan mätta hungriga människor. Mer om detta finns att läsa på linkedin/ Serneke.
Det får mig att reflektera lite hur vi brukar våra resurser.

En gång i tiden så var det mycket fokus på Bratts och hur det vaskade Champagne. För egen del så blev jag ruskigt irriterad över deras beteende och attityd mot andra människor. Visst det är ungdomar med lite för mycket pengar och grupptrycket är säkert ganska stort, men det rättfärdigar inte deras beteende. Förutom omgivningen som man är respektlös emot, så är man även respektlös  mot de som producerat champagnen. Tänk på alla människor som i generationer har planterat och odlat vinstockarna  , de  som har skördat, de som arbetat med förädlingen till Champagne vilka ofta har en lång tradition, kunskap  och stolthet inom sig. Sen har någon buteljerat varan, någon fraktat den, någon kylt den. Om man förstod  detta samband kanske man inte skulle vaska Champagnen lika en lätt ( om man är normalt funtad).

Vad vill jag säga med detta ?  Jag tror att det vaskas på många olika plan i vårt samhälle, utan att vi ens tänker på det. Vi slänger färdig mat, äter inte äpple med ett märke på, diskar under rinnande vatten mm . Vi som är med i äntligen måndag kan ta ansvar och   föregå med gott exempel samt föra ut kunskapen om resursernas  tillverkningskedja och hur man bör hanterar dem samt  fördela dem. Var och en av oss har säkert områden där vi kan göra skillnad. Allt från att inte slänga mat till att släcka lampor i rum vi inte är i.  Det finns mycket att göra det är bara vår bekvämlighet som begränsar oss. Så låt oss fundera på vad vi vaskar, där kan vi göra skillnad.

Så kämpa väl.

Nu det vanliga…

Vad sa kannibalen när han fick ont i magen efter maten:
Vissa människor tål jag inte.

Vad sa marsgubbarna när de landade på jorden?
“Hej jordgubbar!

Veckans ordspråk

Som vi viktväktare säger- Hur mörkt än livet är  så är det alltid ljust i kylskåpet.