Efter en första vecka ( för mig) efter semestern så börjar sakta men säkert kroppen och hjärnan ställa sig in på arbetslivet. I förra veckan fick man känslan av att en slägga slagit genom kroppen vissa dagar. Så trött man var !!!
Men rätt som det var så vaknade man utan klocka igen,. Märkligt vad lätt man kommer in i rutiner och invanda mönster.

Nu när semester är över brukar man vilja undvika att hamna i ekorrhjulet med samma  invanda mönster som man hade innan semestern. Man skaffar en strategi för att bryta mönster, detta görs ofta genom att man ändra vanor som att cykla till jobbet, promenera varje lunch, läsa mer böcker osv. Detta  brukar hålla ett tag och sen så faller man lätt tillbaka in i sina inlärda beteenden. Ofta har det att göra med någon händelse  som att cykeln får punktering och man hinner inte laga den, det regnar varje lunch i en vecka eller att man bara faller in i gamla vanor utan att tänka på vad man gör. Jag brukar säga att vanans makt och bekvämlighet är  de starkaste motståndare till varaktig förändring.

Jag har ett eget exempel, cornflakessyndromet.

När jag flyttade hemifrån så började jag äta cornflakes sylt o mjölk till frukost varje dag. I och för säg ingen dålig vana men det finns visst  bättre frukost, sägs det. Varför det blev denna kombination var bekvämlighet och ett enkelt sätt att få något i magen.  Efter ett antal år fick jag för mig att jag skulle bli lite nyttig ( anledning, en viss kula började framträda mitt på kroppen) och då tyckte jag att det var dags att börja äta gröt till frukost. Det var lite mer meck med det på morgonen, men det funkade. Men rätt som det var, satt jag där igen med min Cornflakestallrik  och det utan att jag ens tänkt på det. Vannans makt vann över mig. Det finns mycket att säga om detta och säkert fler infallsvinklar varför det blev just så här. Men för mig så är det ett tydligt tecken på hur lätt man faller tillbaka in i vannans makt. Trolig var det för att det var den lättaste, bekvämaste och enklaste vägen när man tyckte att gröten tog för lång tid att göra.

Vad är då knepet att bryta vannans makt. Här kommer några tips 1.Viljan, bestämma sig på riktigt. 2. Planering, fixa en strategi. 3. Döda bekvämligheten, beredd på uthållighet.  4. Ta hjälp av omgivningen. 5. Eliminera möjligheter att hamna i gamla vanor. (Inte ha cornflakes hemma).

Som ni förstår gäller inte detta bara frukosten utan det mesta som vi gör i våra liv. Så lycka till. PS Jag har precis slutat med Cornflakes igen!!!

Och det vanliga….

Kolla mina två målningar där borta, de föreställer två flaskor mineralvatt.
Men varför är de ramlösa?

Varför har du köpt gardiner till din dator ?
-Ja har Windows….

Är schack ett dragspel ?

Jag berättade för min fru att jag har en kropp som en grekisk gud
-Då upplyste hon  mig att Budda inte var grek.