Förgiftat grundvatten

BT Kemi låter det bekant? Om inte så kan jag säga att det som gjorde dem kända var inte produkten som tillverkades (bekämpningsmedel) utan snarare hur de lyckades förgifta grundvattnet i Teckomatorp. BT Kemi försökte spara pengar genom att gräva ner farligt avfall istället för att skicka det till destruktion. Några år efter att de första tunnorna med gift grävts ner så började växter vissna i grannarnas trädgårdar och Branåns växlighet dö ut. Misstankarna vändes mot BT Kemi och såklart förnekade företaget att de hade något med saken att göra. Men till slut så pekade alla utredningarna åt bara ett håll och man hittade de nergrävda tunnorna som visade sig ligga och läcka ut gift i marken.

Ingen i Teckomatorp blev direkt förvånad, alla hade redan räknat ut att det varit så. Det blev en ordentlig miljöskandal och BT Kemi kommer hädanefter alltid att förknippas med denna miljöskandal. Det skall sägas att miljögifterna påverkar Teckomatorp än idag trots att man hållit på med saneringen sen mitten 70-talet.

Vad kan man lära av denna historia?
Jo, gräv inte ner tunnor varken i yrkeslivet eller privatlivet. Tunnorna kommer att läcka, och till slut förgifta delar i ditt liv. Ingen kommer att bli förvånad, för alla har förstått, men inte kunnat sätta fingret på problemet. Konsekvenserna blir att man alltid kommer att bli förknippad med gifttunnorna och ingen vill ha med en att göra.

 

Åhhh det vanliga……

Oj, titta. Alla noterna flyger iväg.
– Jaa, det är ju en blåsorkester.

Var bor de coolaste araberna?
– I Yemen!

Vilken kroppsdel är mest kriminell?
– Hälarna.