I fredags så var det premiär för den första portionen färskpotatis, lika gott varje år. Det var jag som skulle iordningsställa potatisen och som ni alla vet så är det en hel del skrubbande om man skall göra detta för hand. Som tur är har vi en elektrisk potatisskalare och det gör skrubbningen enkel.

Detta påminner mig om när jag var i 10-12 årsåldern och jag och pappa skulle skrubba färskpotatis. På den tiden fanns det bara manuella potatisskalare, alltså de vevades för hand. När pappa hade fyllt potatisskalaren och började veva så händer det, veven lossnar. Då kommer han såklart på den smarta idén om att hämta borrmaskinen och använda den istället för veven. För att ge lite fakta så är det så att utväxlingen är ungefär 1-5 vilket betyder att ett varv på veven motsvarade cirka 5 varv för skurplattan inuti potatisskalaren. Det skall också nämnas att borrmaskinerna på denna tid inte var steglösa som idag, utan det var allt eller inget och om jag inte minns fel så var den inställd på 1000 varv och den var så stor att den hade ett extrahandtag att hålla i. Pappa sa till mig att jag skulle hålla emot så startade han med ett litet lätt knapptryck. Jag behöver nog inte förklara närmare att jag inte hade en chans att hålla emot och att hela köket var helt svart av smutsigt potatisvatten och potatisarna hittades till och med vardagsrummet. Efter det så var det att skura och städa, detta skrattade vi åt länge. Det fick en positiv effekt för mig och min far. I försättningen när mamma skulle resa bort gjorde hon mat som vi bara behövde värma 😉.

Ibland blir det fel när vi testar nya idéer eftersom att vi inte tänkt på alla parametrar men är man inte beredd på att det ibland blir fel så kommer vi inte heller på nya idéer eller uppfinningar.  Så våga prova men var beredd på att städa också. Med det skall sägas att jag och pappa inte ligger bakom den elektriska potatisskalaren, men vi var på god väg.

Jag återkommer i detta ämne.

Och det vanliga ………..

Musikern frågar, hur många sexskämt får man ha med i en låt? 

-En per vers.

I vilket land gömmer man sin narkotika i trädgårdsredskapen?
– Bras-i-lien.

Varför har man inte sjöjungfrur i Norrland?
– Det blir för kallt på fjällen