Så sjunger Tomas Ledin i en av sina låtar och avslutar med ”för jag vet vad jag gör, jag är ingen bankdirektör”. Tänk att denna text är aktuell ännu i dessa dagar. Härom kvällen meddelade Göran Person att Swedbanks VD inte kommer att krävas på skadestånd, han anser hon har ju redan fått sitt straff när hon blev berövad sin fallskärm. Trots det fick hon ändå ut cirka 26 miljoner, så berövad kanske är fel ord, inte gjort sig förtjänt av är nog mer korrekt. Är det några som blivit berövade något är det aktieägarna på cirka 70 miljarder kronor i minskat värde. Samt offren bakom de svarta pengarna som blivit berövade sin upprättelse.

Jag kom så väl ihåg när det avslöjades att Swedbank hade tvättat svarta pengar, både VD, styrelsens ordförande och presschefen blånekade och sa att de inte hade någon kännedom. Den ene ljög mer än den andre, det blev som en parodi när de uttalade sig. Komediserien ”Pang i bygget” skulle i jämförelse med denna parodi ses som en politiskt faktadokumentär.
Tvättning av svarta pengar handlar inte om pengar från någon bilaffär vilket i sig vore omöjligt att tvätta i en vanlig bank. Försök att sätta in 50 000 kr så vet ni vad jag talar om. Det handlar om stora internationella kriminella organisationer och personer kopplade till dem.
Man uppskattar att 40 miljarder har tvättats genom Swedbank. pengar som kommer från trafficking, narkotika, vapenhandel, statsbedrägerier, ryska oligarker m.m.

För att förstå hur mycket 40 miljarder kronor är så har jag försökt att illustrera några exempel nedan.
1 miljard i tusenlappar väger 1020kg. Det blir en stapel på 125 meter om sedlarna staplas på varandra. Om man lägger ut dem på marken så kommer de att täcka 8250 kvm.
40 miljarder väger då 40 400 kg, blir en stapel på 5000 m (5 km) eller en yta på 330 000 kvm. För att förflytta 40 miljarder behövs en lastbil med släp. 5 km tar mellan 25-35 minuter för en motionär att springa och om man lägger ut tusenlapparna på marken så behövs det cirka 46 Camp Nou, ”Barcas hemmaplan”.

Min första tanke var när de nekade, varför inte erkänna direkt, kryp till korset, visa moral att ni gjort fel och inte haft kontroll. Förtroendet var ju redan rejält naggat i kanten och banken var riktigt illa ute och ju mer man ljög ju värre blev det. Min uppfattning är, hade man sett rakryggade ledare som står för sina misstag och tvivelaktiga beslut, så hade fallet inte blivit så högt och allmänhetens förtroende hade i alla fall inte helt tappats.
Så tips till de som är ledare.

  • Lagen om sådd och skörd gäller alla
  • Regler gäller alla
  • Ta ansvar
  • Och man kan inte ljuga bort sanning, den kommer alltid ikapp en

Om dessa enkla principer börjar följas så kanske vi sjunger i framtiden ”för jag vet vad jag gör, jag är faktiskt bankdirektör”.

Åhhh det vanliga…..

Varför kallas det rullstolsburen och inte hjulbent!

Varför tar den blinde och svingar runt sin hund i kopplet när han kommer in på baren?
– Han bara ser sig omkring

Jag tänkte gå ut och springa nu på morgonen, men så kom jag på att jag varken vill eller orkar. Så det löste sig!