För er som följt nyhetsbrevet vet ni att jag förra våren var på en flygtur till Läsö tillsammans med mina kollegor från Serneke. Min kollega Martin och jag fick en pilot med tillhörande flygplan tilldelad oss. Piloten presenterade sig och berättade lite om sina kunskaper, om flygplanet och flygningen. Efter genomgången blev vi instuvade i det lilla flygplanet tillsammans med piloten. Man kan verkligen säga att det var trångt. Det fanns några radioapparater som brusade, ett antal mätare med massa olika visare och ett styrreglage. Inte direkt samma intryck som en cockpit på ett större flygplan.

När vi väl lyfte så fick man känslan av att snart kommer liemannen. Det ruskade, hoppade, skumpade och vibrerade. Men piloten var hur lugn som helst och sa att det var helt normalt och att när vi kommer ut över vattnet så blir det bättre, vilket stämde. Rätt som det var frågade Martin piloten om hur man styrde och hur man justerade höjd m.m. Då visade piloten genom att dra styrningen emot sig att planet lyfte, sen så tryckte han styrreglaget framåt och då föll vi snabbt. Både jag och Martin kände suget i magen och skrek till och skrattade samtidigt, nog mest av nervositet.
Trots en viss oro så kändes det säkert och tryggt så länge piloten satt vid spakarna. Fast vi fick faktiskt pröva båda två, Martin och jag fick flyga en stund var. Vi fick testa att svänga och ändra höjd och vi kände oss trygga eftersom piloten satt bredvid och hade dubbelkommando. Tänk er om piloten istället hade sagt att om det är något så kan ni alltid höra av er och sedan tagit fram sin fallskärm och hoppat. Då hade nog en viss oro infunnits sig och om piloten sedan inte heller varit kontaktbar så kunde oron övergå till panik.

Vad tänker jag om detta. Jo, om man jämför ledare med piloter så behövs de i organisationen. Det går inte att hoppa ut och säga till medarbetarna att de kan höra av sig om det är något. Man måste vara närvarande i organisationen även om man inte styr hela tiden. Att vara ledare är att vara närvarande, framför allt när det gungar och skakar.

 Åhhh det vanliga

 En kompis glömde ta av munskyddet igår när han skulle äta.
-Han fick mask i magen

Vilken typ av kaffe gillar hamnarbetare?
-Bryggkaffe

Vad heter Rysslands snabbaste korvstoppare?
Korv-ba´-tjoff