I slutet på 80-talet jobbade jag på en mekanisk verkstad. En del av oss som jobbade där var emellanåt uthyrda till varven i Göteborg som svetsare. Framför allt så hyrde de Sur-Gösta som vi kallade honom. Ja han kallas Sur-Gösta på grund av att vi alltid tyckte han var sur, framförallt på morgonen. Han var som man säger döpt i citronsyra. Vid ett tillfälle när Gösta var uthyrd till Arendal så skulle han bli anvisad sin arbetsplats av en annan svetsare. När Gösta träffar honom så ber han honom att vänta och så försvinner han. Gösta letar efter honom hela dagen men hittar honom inte. När det är dags att gå hem så dyker svetsaren upp och ursäktar sig med att han glömde Gösta. Sen går de till omklädningsrummet där han säger högt och tydligt, ”Ännu en dag i lättjans och bedrägeriets tecken”. Dag två utspelar sig på samma sätt som föregående dag. Tredje dagen så blir Gösta otålig och väljer att följa efter svetsaren. Han ser då att han smiter in i ett skjul och när Gösta tittar in så ser han att mannen sitter där med tre andra gubbar och spelar kort. Han ursäktar sig lite och visar sen Gösta till hans arbetsplats. Under den period som Gösta är uthyrd så träffar han svetsaren i omklädningsrummet varje dag och varje gång säger mannen ”ännu en dag i lättjans och bedrägeriets tecken”.
Visst kan man skoja om detta och hänvisa till den gamla goa tiden, men jag är övertygad om att dessa personer finns kvar som lever på andra genom att fuska sig fram och det utan dåligt samvete. Idag jobbar de inte på varven som svetsare utan istället nyttjar system som är till för de svaga och för oss alla när vi behöver stöd. Det är fusk med bidrag, sjukskrivningar, ersättningar, m.m. Så vad skulle Gösta gjort? Ja det får ni fundera över.
Åhhh det vanliga……
– Har du hört om norrmannen som stod och stirrade i solen en hel dag? – Nej, varför gjorde han det? – Jo, han ville så gärna ha bruna ögon
Två norska flygare diskuterar möjligheterna att flyga till solen. – Det blir nog för varmt. – Nej, inte alls. Vi flyger på natten.
Harald tyckte att termosen var en av de bästa uppfinningarna som någonsin gjorts. Den kunde hålla varmt och kallt och höll själv reda på vilket som var vilket..